fbpx

PRINDSENS HISTORIE

Hotellet begyndte sin historie i Roskildes hovedgade, Algade, som kongelig privilegeret gæstgivergård efter et dekret om offentlige herberger og værtshuse i Danmark, udstedt den 5. marts 1695 af kong Christian 5. 
Det fremgår af forordningen, at der skulle oprettes værtshuse i de købstæder, hvor posten red igennem. 

I 1731 blev Roskilde hærget af en frygtelig bybrand, der også ramte Prindsen. Gæstgivergården blev dog genopført.

 I 1800-tallet hed kroværten kaptajn Sveistrup. Han gjorde Prindsen landskendt for ”den raske Opvartning og de gode Spise- og Drikke-Varer”. Efter hans død blev stedet i 1874 overtaget af en kreds af byens borgere. De lod de gamle bygninger blive revet ned og opførte i 1876 en ny palælignende bygning i tre etager, tegnet af Det kongelige Teaters arkitekt, Ole Pedersen.
Prindsen blev fredet i 1988 og er i dag stadig fredet.

 

Bal i den borgerlige

I “Livsens Ondskab” genopliver forfatteren Gustav Wied stemningen i festsalen på Hotel Prindsen: ”… den store Gaskrone tændt og paa Siden af de seks forgyldte Pillespejle straalede Kandelabre. Hoved ved Hoved i tætte Rækker sad Publikum; Herrerne i Kjole og hvidt, og Frøknerne og Fruerne i deres vildeste Toiletter. Der herskede en næsten andagtsfuld Stilhed i Rummet. Man vovede næppe at drage Aande, saa spændt var man.”

Prindsen var ikke blot Roskildes førende gæstgiveri, men dannede både før og efter sin ombygning ramme om byens og borgerskabets kultur- og selskabsliv. Til Prindsen hører en teater- og festssal opført i klunketidens stil med barneengle, ornamenter i bladguld og søjler med illusionsmalerier. Salen er blevet restaureret i 2000.

H.C. Andersen (1842) og Holger Drachmann (1882) er blandt historiens kendte gæster på Hotel Prindsen.

 

Du kan læse meget mere om Prindsens historie her og her